ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Тук можете да видите често задаваните въпроси от клиенти и да намерите отговорите които търсите.

Общи въпроси

Какви марки и модели ремонтирате?

Ние работим с всички видове марки и модели както наложилите се (Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, LG, Sony). Така и с други марки които не са се наложили на нашите пазари.

Опитах сам да си поправя телефона но го повредих още може ли да се оправи?

Да няма проблем можете да го донесете да го погледнем. След направена диагностика и установяване на проблемите ще се свържем с вас.

Имам доста проблеми с телефона можем ли да ги отстраним?

Да можем да ги отстраним без значение дали са само хардуерни или и софтуерни. След диагностиката ще се свържем със вас и ще ви обясним подробно къде са проблемите и колко ще струва отстраняването им.

Общи въпроси

Как да разбера дали ремонта си заслужава?

Ако ремонта не си заслужава и е твърде скъп ние ще ви уведомим, че според нас не си заслужава да поправяте устройството. Ние винаги се ангажираме да дадем най добрата цена на клиента както и ако не е изгодно да не го поправяме само със цел печалба.

Какво можем да направим ако ремонта не може да бъде осъществен?

Ние поправяме устроойства, но не сме магьосници. Има случай в които не можем да поправим устройството поради големи повреди които не подлежат на поправяне или струва твърде скъпо. В такива случай ние съобщаваме на вас клиентите и вие взимате точна преценка спрямо вашите възможности.

Трябва ли да си дам паролата или шаблона за откючване?

След някой от ремонтите ние трябва да тестваме устройството дали функционира нормално след направената манипулация. Пример когато устройството е със неработещ тъч скрийн без да отключим устройството няма как да го тестваме. Дори в такива случай не сте длъжни да предоставите вашите парола или шаблон. Можете да го тествате когато дойдете на място.

Трябва ли да ви оставя сим картата си ?

Не ние нямаме нужда от вашата сим карта за ремонтите които извършваме. Преди приемането на всяко едно устройство ние връщаме на вас клиента сим картата и картата с памет ако има такава.

Намокрено устройство

Какво трябва да направя ако намокря устройството си ?

Първо и много важно не се опитвайте да включвате или да зареждате вашето устройство. Това намалява възможностите за спасение до 70 процента. Ако вашето устройство е мокро и вие се опитате да го заредите ще изгорите или отделни компоненти или цялата платка.

Веднага ли трябва да го донеса за ремонт?

Колкото по-бързо го донесете толкова по-големи са шансовете за успешен ремонт. За да има минимални щети от намокрянето е добре да се донесе до 24-48ч след намокрянето. За максимално отстраняване на корозията и предотвратяването на такава.

След това устройството ми ще работи ли нормално?

Да след ремонта устройството ще функционира както до сега. При възстановяването от намокряне дънната платка се почиства в специални машини и се гледа под микроскоп за останали следи от варовикови отлагания които могат да повредят устройството напред във времето. След като остраним всичко вие няма да имате проблеми.

Ремонти

Смяна на дисплей или стъкло колко време ще е небходимо ?

Обикновенно ако имаме налични частите ремонтите се извършват в рамките на същият работен ден или на следващият такъв. Ако нямаме налични части за вашият модел се извъшрва поръчка и на следващият работен ден вашето устройство е готово за употреба с гаранция за ремонта!

Смяната на батерия възможно ли е устройството не се отваря?

Да възможно е всяко едно устройство се отваря от специалист дори и да е капсоловано. Необходимо е да подмените вашата батерия когато тя дефектира и се раздуе може да повреди други компоненти от вашето устройство като да счупи заден капак (капак батерия) или дисплей.

Необходимо ли е да оставя устройството ?

Ако имаме наличните части да необходимо е за да се извърши ремонта. Ако ги нямаме и се налага да ги поръчваме не е необходимо да оставяте устройството в сервиза. В този случай е необходимо да заплатите 50 % от сумата като капаро. Останалата част от сумата за ремонта ще заплатите след извършването му при издаване на устройството.

Все още имате въпроси ? Свържете се със нас

Контакти